Menu

pimsmit.com

modern art studio

header photo

Multi Artiest

Pim Smit is geboren in Helmond (NL) 4-08-1970

Kunst is zijn leven, zijn leven is kunst.

De in België wonende Nederlandse kunstenaar Pim Smit werd ontdekt door Herman Brood. Herman heeft Pim zijn eerste expositie geopend in zijn eigen Brood Galerie 4-07-2001.

Dit was het laatste publieke optreden van Brood. 

Herman; je hebt me ontdekt en dat zal ik nooit vergeten. Vooral onze bijzondere vriendschap zal ik blijven missen. Thanks Herman! "

Brood en Smit tijdens de openening van de Expositie.

Ongetwijfeld werd Pim door Herman Brood geïnspireerd, maar Pim Smit werkt al sinds jaren, met groot succes, aan zijn eigen stijl en oeuvre. Hij wordt vergeleken met Picasso, Corneille, Chagall en Appel.  

Schilderkunst, muziek, poëzie, tekeningen... Pim is een dompteur die vele kunsten temt en naar zijn hand zet.

Zijn ruime atelier ligt in Wommersom, nabij Brussel. Daar vond hij ruimte en vrijheid voor zijn muzikale en kunstzinnige uitspattingen.

 

Pim Smit is een autodidact op alle vlakken, een unieke kunstenaar van deze tijd. 

 

Pim werkt ontegensprekelijk aan een belangrijk hoofdstuk van de geschiedenis van de hedendaagse kunst.

 

 

Zijn collectie omvat jaarlijks ongeveer 30 tot 40 unieke schilderijen van diverse formaten.

De gemiddelde prijs voor een uniek kunstwerk ligt rond de 4000,euro. Kleinere werken vanaf 500,euro en de grotere werken tussen de 3000 en 14.000,euro.

De verkoopwaarde van zijn werk stijgt gemiddeld met 2% tot 3% per jaar. 

 

Zijn kunst wordt verkocht aan internationale Galeries en verzamelaars maar een belangrijk deel van zijn collectie kunt u zien in zijn eigen Atelier.

 

Reeds vele kunstliefhebbers kregen een exclusieve expositie aan huis.

Kunstenaaraanhuis heet dit concept.

Pim's professionele begeleiding en de sympathieke omgang met zijn liefhebbers maakt dat uw kunst altijd de beste plaats zal krijgen in uw woning of bedrijf. 

 

Thibaut Courtois & Pim Smit

 

Pim bedacht unieke projecten als Art Meets Sport en Art Meets Music waarmee hij grote bekendheid verwierf. Zo haalde hij al meer dan 7 maal het nationale journaal op TV. 

(Prime Time)

 

Hij maakte kunst samen met grote namen als Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Eddy Merckx, Delfine Persoon, Imke Courtois, Edwin van der Sar, Richard Krajicek, Kim Clijsters,Dorian van Rijsselberghe, Joost Luiten, Arnold Vanderlyde, Jean Marie Pfaff, Jan Ceulemans, Freddy de Kerpel, Tia Hellebout, Meisjeskoor Scala, DJ Tiësto, Cesar Zuiderwijk, Ben Crabbé, Clown Bassie en nog vele anderen. 

 

Zijn acties brachten al meer dan 222.000 euro op voor diverse goede doelen in Nederland en België.

Edwin van der Sar & Pim Smit

Als zanger, schrijver en producer van muziek werkte Pim samen met oa De Vengaboys, DJ Laidback Luke, Koen Buyse (Zornik), Martijn Sinke (MZR Productions), Patrick Hamilton (The Globe Studios), Ruud van Rijen (Twenty4Seven producer), Jan Vervloet (Producer Fiocco,Scoop) en vele anderen. Pim stond in de finale van De Grote Prijs van Nederland, tekende een recorddeal met EMI music, bracht zijn eigen albums "Alleszelfdoen" en "Artworks" uit. Hij stond als zanger samen met DJ Laidback Luke in het Concertgebouw van Amsterdam en trad op in de Heineken Music Hall.

De laatste tijd schrijft Pim sfeermuziek die perfect past bij zijn kunstwerken.

U kunt zelfs een kunstwerk in opdracht laten maken inclusief een speciaal voor u gecomponeerd muziekstuk. Kunst, Muziek en Poëzie als één groot kunstwerk.

Zijn eigen technieken en stijl

BESCHRIJVING

Schilderen is voor Pim Smit een soort ritueel proces dat begint met het dopen van de doeken.  Hij beweert tekeer te gaan met de wildheid van een beest, en in de eerste fase van dat creatieproces is dat ook zo. Nadat hij verschillende witte canvassen heeft verspreid over de vloer van zijn atelier, gaat hij met een houten lat de verf met gulzige spatten, schijnbaar willekeurig, over de doeken verdelen. Hij werkt tijdens de eerste fase voornamelijk met primaire kleuren :  geel, rood en blauw. Op die manier verkrijgen de doeken een kleurrijke structuur van vlakken en verfsporen die aan elk werk een eigen genetische code geeft. Vanaf dat moment is elk doek voorbestemd om van vanuit deze basisvorm verder te groeien.  

In een tweede fase gaat Smit de doeken aanvallen met de spuitbus. Het gevecht om de compositie begint. Intuïtief gaat hij rond de grote verfvlakken contouren aflijnen waardoor een compositie ontstaat die het geheel in evenwicht houdt. Het is het geraamte waarrond hij zijn personages of voorwerpen zal opbouwen. Het zijn ruimtelijke begrenzingen die hij de ongebreidelde kleurenvlakken oplegt waardoor de kunstenaar zijn eigen karakter aan het doek  probeert op te dringen. Er ontstaat een symbiose waarbij het oerkarakter van het voorheen gedoopte doek wordt gekneed naar de wil en geest van de kunstenaar. Het is een intens proces dat wel een maand duurt vooraleer het doek als volwassen uit de strijd kan komen. 

Vanaf dan gaat Pim Smit de doeken afwerken met zijn rollertje, vastgemaakt op een lange stok.  Zijn palet is de grond, en daarop mengt hij de kleuren die zich vormen naast en op het schilderij. Hier begint het hele proces van gelaagdheid, doorzichtigheid, warmte en kleurkarakter. Steeds met zijn zelfde basiskleuren bouwt hij al rollend aan een  schakering die zijn doeken zo een uniek karakter geeft. Tussen en over de zwarte lijnen vormen deze pastelkleuren een zacht deken dat soms bij een eerste blik de ernst van de doeken omfloerst.  Maar bij een tweede, en verdere lezingen, zie je duidelijk dat alle werken van Pim Smit een intieme dramatiek inhouden, een dialoog, soms een confrontatie, tussen een extroverte communicatie met de buitenwereld en een introverte bespiegeling van een intense beleving.   Het doek als spiegel van de ziel van de kunstenaar.

Pim Smit werkt ontegensprekelijk aan een belangrijk hoofdstuk van de geschiedenis van de hedendaagse kunst.

Herman Brood ontdekt Pim Smit. 4-7-2001 (Last picture of Herman Brood)

Art For Life

Art is his life

Color sounds, expressions on canvas. This is the style of Pim Smit, known and renowned throughout Europe. 

Only a limited number of artworks, he created in a style that is both contemporary and timeless. Past and future come together on canvas in a dynamic scene. "Picasso & Appel, Matisse and Chagall ... they`re an inspiration from kinship. The muse and the seasons also play their part, but the focus always lays on the love for art.

The sizes range from very small to "Big Masters" of 4 sqm. Pim makes a new collection every year, but he also paints commissioned with a satisfaction guarantee.

You can buy from his collection or engage him for a tailor-made piece of art.” You can meet this creative mind in his studio, so quickly make an appointment ... Discover the essence of bright colors designed in the mind of the artist.

Pim Smit is an author with paint who is able to imagine both somber elegy as a powerful primal scream and everything in between. Be so touched by this captivating style. Pim Smits` fixed annual collection is always new and innovative.

From tender emotions to ultimate Fauvism on canvas.

A “Pim Smit” is a piece for life – art which continuously fascinates and intrigates.

 

the best artworks